Materiály pro výrobu luxusního povlečení

Publikováno

29. Prosince 2016

Čas čtení

4- 5 minut

Sdílet:

Satén

Mako-satén

Co to je? Co to žere? Nebojte se! Není to žádný exotický dravec, ale je to druh saténu, který byl pojmenován podle zpracování příze označovaný jako mako-satén.

Bylo by dobré zmínit, že mako-satén patří mezi nejjemnější materiály, které se využívají pro výrobu ložního povlečení. Jedná se o hustou bavlnářskou tkaninu (z egyptské bavlny) s velmi malou hmotností (120g/m2).

Aby měla příze ještě lepší vlastnosti, prochází procesem mercerace. Díky tomuto zušlechťovacímu procesu získá mako-satén vyšší pevnost, barevnou stálost, lesk podobný hedvábí a v neposlední řadě také příjemnější omak. Povlečení z mako-saténu není kluzké, což mnohé rozhodně potěší.

Ložní povlečení z mako-saténu se perfektně hodí na zimu, ale i na léto. Proč? Protože má výborné termoregulační vlastnosti. Jinými slovy. V létě chladí, v zimě hřeje.

Bavlněný satén

Podobně jako jiné materiály, tak i bavlněný satén je vyráběn z egyptské bavlny. Jedná se tedy o přírodní materiál, který je velice odolný.

Bavlněný satén neprochází procesem mercerace, takže patří mezi levnější saténové příze. To však neznamená, že by se jednalo o nějaký druhořadý materiál. Bavlněný satén má skvělé vlastnosti už sám o sobě. Ložní povlečení z bavlněného saténu má dlouhou životnost a perfektní barevnou stálost.

Nemusíte se tedy bát, že byste si pořídili nějaký šunt. Jedná se o skvělý materiál.

Jednobarevný Mako-satén UNI

Vkusné, jednoduché, pěkné. Jedná se o jednobarevný design, kterým můžete skvěle doladit každou ložnici. V nabídce je spousta barev, takže stačí vybrat tu pravou.

Tento druh saténu prochází procesem mercerace, takže se můžete těšit na povlečení s vysokým leskem, barevnou stálostí, velkou odolností.

Švýcarský prémiový satén

Pokud hovoříme o tom, že některé materiály jsou skvělé, máme pravdu. Švýcarský prémiový satén však ostatní druhy saténu ještě o kousek převyšuje.

Jedná se o nejkvalitnější přízi, ze které se bavlněné ložní povlečení vyrábí. Jestli chcete spát jako králové, rozhodně si vyberte ložní povlečení z tohoto materiálu.

Povlečení ze švýcarského prémiového saténu je obzvláště hebké a měkké. Mezi další vlastnosti patří výborná termoregulace. V letních dnech povlečení příjemně chladí, v zimě naopak zahřeje.

Jersey

Mako-jersey

Povlečení, které si zamiluje každý. Povlečení Mako Jersey má totiž hned několik nesporných výhod. Jaké? Nemusí se žehlit, nemačká se, má jemný a hladký povrch a navíc je elastické. Zkrátka ideální volba do každé domácnosti.

Pro výrobu tohoto materiálu se využívá egyptská bavlna, ze které se vyrábí pletenina vysoké gramáže (140g/m2). Mako Jersey prochází zušlechťovacím procesem, který je označovaný termínem mercerace. Díky tomu je povlečení pevné, barevně stálé a navíc lesklé a příjemné na omak.

Bavlněný Jersey

Materiál neprochází procesem mercerace, ale přesto se jedná o skvělý materiál, který je pro povlečení jako stvořený.

Bavlněný Jersey je materiál, který se vyrábí ze speciálně upravené příze.

Povlečení z tohoto materiálu se nemusí žehlit. Ale to není vše. Povlečení označené jako bavlněný Jersey se hodí i pro ty, kteří se nechtějí zlobit s knoflíky. Místo knoflíků je totiž na tomto povlečení praktický zip.

Damašek

Mako-Damašek

Jedinečný vzhled, design a v neposlední řadě vlastnosti. To je Mako-Damašek.

Povlečení z Mako-Damašku je měkké a hebké na dotyk, protože se vyrábí z ručně sbírané bavlny. Materiál prochází také procesem mercerace, takže povlečení z Mako-Damašku je pevné, barevně stálé a lesklé.

Mako-damašek má zcela unikátní vzorovaní různých tvarů a velikostí. Plochy vzorů jsou na okrajích hrubě odstupňovány a kontrastují světle nebo tmavě s hladkým podkladem. Kontrast vzniká tak, že se střídá osnovní a útková vazba, na povrchu jsou vidět vždy jen podélné osnovní nebo příčné útkové nitě. Původně se damašek vyráběl z hedvábných nebo lněných přízí, později se začala používat také mercerovaná bavlna. Větší, složitější a barevné vzory se dají tkát jen s žakárovým ústrojím.

Mako-Brokát-Damašek

Luxus, luxus a ještě jednou luxus. Povlečení z Mako-Brokát-Damašku je prostě luxus. Perfektní vlastnosti podtrhuje luxusní brokát v mnoha vzorech, který je kombinován s damaškem z mercerované bavlny. To vše je doplněné třpytivými dekoračními prvky. Takže ještě jednou. Je to vážně luxus. Pokud ložní povlečení z toho materiálu vyzkoušíte, už nebudete chtít jiné.

Perkál

Nevíte, o co se jedná? Nejste sami. Jedná se totiž o tkaninu, která v Čechách zatím není tolik známá. V zahraničí je Perkál velice oblíbeným materiálem a pomalu se dostává i do povědomí Čechů.

Základem Perkálu je 100% egyptská bavlna, která je pevně a hustě tkaná. Perkálové povlečení vydrží opravdu hodně, takže se z jeho vzhledu můžete těšit opravdu dlouho. Potěší také fakt, že povlečení z Perkálu perfektně saje vlhkost a navíc má skvělé termoregulační vlastnosti.

V nabídce povlečení od společnosti Stella Ateliers je možné vybírat z mnoha různých barevných provedení.

Nutno podotknout, že příze pro výrobu perkálového povlečení spoleřnost Stella Ateliers dováží z Itálie, kde se vyrábí Perkál nejvyšší jakosti.

Batist

Batist je velmi jemná a zároveň hustě tkaná 100% bavlna. Přestože se nejedná o známý materiál, tak se používá poměrně často, protože má skvělé vlastnosti.

Nevýhodou je, že batistové povlečení je možné používat jen pro bílý sypek, protože u ostatních barev by mohl prosvítat.

Výhod je však mnohem více. Batistové povlečení je možné sušit v sušičce, snadno se žehlí a má zapínání na praktický zip, takže už se nebudete muset zlobit s knoflíky.

Batist prochází procesem mercerace, takže povlečení z tohoto materiálu je pevné, barevně stálé a navíc příjemné na omak. Důležité jsou také termoregulační vlastnosti, které jsou perfektní. Povlečení v létě příjemně chladí a v zimě zahřeje.

Podle barvy a typu barvení je možné materiál prát na 40°C nebo 60°C – důležité jsou instrukce na etiketě!

Pokud byste o některé ložní povlečení měli zájem, můžete si jej zakoupit prostřednictvím e-shopuwww.stellaateliers.cz.

Sdílet:

Novinky do Vaší schránky

Nechte si posílat novinky o krásné ložnici.

Mohlo by vás také zajímat

Povlečení   |   29. Prosince 2023   |  KrásnáLožnice

Dokonalý vánoční dárek pro vaše blízké - jak vybrat vhodné luxusní povlečení, které si zamilují?

Dokonalý vánoční dárek pro vaše blízké - jak vybrat vhodné luxusní povlečení, které si z..

Číst více

Povlečení   |   20. Června 2022   |  Miroslav Bahenský

Luxusní povlečení z pleteniny má řadu výhod, víte o nich?

Bavlněné povlečení může být vyrobeno z tkanin nebo z pletenin. Znáte výhody pleteniny? J..

Číst více

Povlečení   |   09. Května 2022   |  Miroslav Bahenský

Trendy v povlečení pro moderní ložnice

Ložnice je místo, kde trávíme skoro 1/3 dne. Je důležité, aby nám v ní bylo příjemně, do..

Číst více

Ostatní   |   04. Března 2022   |  

Trendy v ložnici pro rok 2022

Chcete, aby se vám v ložnici nejen skvěle spalo, ale také aby odpovídala posledním trend..

Číst více

Povlečení   |   11. Ledna 2022   |  Miroslav Bahenský

Máte rádi luxus? Dopřejte si ho i v posteli

Být náročný znamená chtít kvalitu. To zahrnuje nejen kvalitní jídlo, nábytek nebo automo..

Číst více

Povlečení   |   06. Prosince 2021   |  Miroslav Bahenský

Jaký je rozdíl mezi povlečením z klasické a BIO bavlny?

Snižování ekologické zátěže planety je čím dál více skloňovaným tématem, a proto se i v ..

Číst více