Matrace a rošt jsou základem pro zdravý spánek

Publikováno

29. Prosince 2023

Čas čtení

2- 3 minuty

Sdílet:

Spánkem strávíme přibližně jednu třetinu svého života. Pokud je nekvalitní, může zanechat vážné následky. Kvalitní spánek totiž hraje klíčovou roli v našem celkovém zdraví a psychické pohodě. Díky němu jsme aktivnější, pozitivnější a složité situace se zvládáme ve většině případů s úsměvem na tváři. 

Ačkoliv často věnujeme pozornost faktorům, jako je ticho, tma a teplota místnosti, neměli bychom zapomínat také na správnou podporu těla během spánku. Výběr správného roštu a matrace není jednoduchým úkolem a vyžaduje pečlivé zvážení několika faktorů. Každý z nás má své individuální preference a potřeby, které mohou ovlivnit kvalitu našeho spánku, a proto poradíme, na co se při výběru matrace a roštu zaměřit.

Jak vybrat vhodnou matraci pro lepší spánek? 

Před výběrem nové matrace bychom se měli zamyslet, co nám na té staré vadilo, anebo naopak vyhovovalo. Je potřeba zohlednit naše aktuální požadavky, které od matrace očekáváme. Správnou matraci nejlépe vybereme osobně. Měli bychom navštívit spánkové studio a typy matrací si vyzkoušet. 

Pokud matraci koupíme naslepo, může se stát, že vybereme špatnou, což má svá rizika. Mezi ty hlavní patří bolesti zad a kloubů, časté buzení, narušení spánkového cyklu či deformace opěrného systému těla. Na co se při výběru zaměřit, abychom se rizikům vyhnuli? 

Svou roli při výběru matrace hraje věk, výška a váha uživatele, tvar postavy, nejčastější poloha spánku, typ zaměstnání a rošt. 

Tuhost a tvrdost matrace 

Tuhost matrace, vyjádřená v jednotkách kPa (kilopaskalech), představuje odpor proti stlačení, který je nezbytný k tomu, aby se plocha použitého materiálu při výrobě matrace stlačila o 40 % jeho výšky. 

Pokud rádi spíme na břiše, měli bychom zvolit matraci středně tvrdou, která zajistí vodorovnou polohu těla. Pro spánek na zádech je ideální tvrdší matrace, která dokáže udržet páteř ve správné poloze a zajistit oporu v bedrech. Pro všechny, kdo rádi spí na boku, je vhodné vybrat takovou matraci, která se umí přizpůsobit nerovnoměrnému zatížení. Měla by být středně tvrdá až měkká.

Rozměry a nosnost matrace 

Matrace by měla být ideálně o 20 cm delší, než jsme my a vyšší než 15 cm, protože tenká matrace se rychle proleží. Je dobré věnovat pozornost nosnosti, která je uvedena u každé matrace. Nejčastější rozměry: matrace 90x200 cm, matrace 140x200 cm, matrace 160x200 cm, matrace 180x200 cm, matrace 200x200 cm a další rozměry. 

Věk uživatele 

Děti se neustále vyvíjí a proto je pro ně nejlepší vybrat matraci, která má střední tvrdost a podpoří růst jejich pohybového aparátu. Čím více člověk stárne, tím větší vyžaduje pohodlí, které mu zajistí měkčí matrace. Starší lidé, kteří trpí bolestmi kloubů, potřebují měkčí matrace s pevnějšími okraji, které jsou dobře anatomicky přizpůsobivé a usnadňují vstávání. 

Rošt 

Rošty do postele rozdělujeme na lamelové a laťkové. Lamelové rošty se hodí pod pěnové, sendvičové a latexové matrace. Laťkové se zase hodí pod pružinové a taštičkové matrace. Velikost roštu by měla odpovídat velikosti postele. Je potřeba pohlídat, jakou má rošt nosnost (od 80 do 160 kg). 

U lamelových roštů je důležitý počet lamel. Čím více jich je, tím lépe se na něm spí. Kvalitní rošty mají alespoň 28 lamel, ty nejkvalitnější jich mají až 42. Pro mladší osoby jsou vhodné pevné rošty, pro starší osoby je ideální rošt do postele s polohováním.



Sdílet:

Novinky do Vaší schránky

Nechte si posílat novinky o krásné ložnici.

Mohlo by vás také zajímat

Ostatní   |   16. Září 2021   |  KrásnáLožnice

5 tipů, jak si vybrat správnou matraci

Odborníci se shodují na tom, že na kvalitu spánku má vliv celá řada faktorů. Jedním z tě..

Číst více

Ostatní   |   30. Června 2020   |  KrásnáLožnice

Chrániče matrací jsou vhodné pro zachování hygieny lůžka

Postel je na první pohled čistým a nadýchaným místem, kde se cítíme pohodlně a v bezpečí..

Číst více

Postele   |   20. Května 2020   |  KrásnáLožnice

Jak správně pečovat o matraci?

Souhlasíte s tím, že je kvalitní spánek základem celého dne? Jeho kvalitu může vylepšit ..

Číst více

Ostatní   |   25. Listopadu 2015   |  KrásnáLožnice

Cesta ke zdravému spánku začíná u matrace, jak ji vybrat?

Kvalitní spánek je luxus, který by si měl dopřát každý. Zdraví je přeci na prvním místě...

Číst více

Matrace   |   24. Listopadu 2014   |  KrásnáLožnice

Co vše rozhoduje při výběru kvalitních matrací?

Vybrat správnou a kvalitní matraci může být někdy náročné, zvláště v dnešní záplavě nejr..

Číst více

Matrace   |   18. Července 2014   |  

Kvalitní povlečení k dokonalému spánku nestačí. Důležitý je také výběr matrace

Pěnové matrace jsou aktuálně jasnou jedničkou na trhu s matracemi. Přesto stojí při výbě..

Číst více