Jak vybrat ideální osvětlení pro vaši ložnici  

Publikováno

29. Prosince 2023

Čas čtení

2- 3 minuty

Sdílet:

Přestože ložnice slouží primárně ke spánku a odpočinku, výběr správného osvětlení je velmi důležitý. Pro většinu z nás ložnice slouží jako útočiště před světem, kam se můžeme schovat a být sami sebou. 

Proč tolik záleží na našem výběru? V tomto prostoru si užíváme chvíle s knihou, relaxaci, koukáme na filmy, nebo dokonce řešíme pracovní záležitosti. Osvětlení místnosti nám pomáhá vykouzlit tu správnou atmosféru. 

Mohlo by se zdát, že výběr osvětlení do ložnice není náročný, ale je důležité vybrat takové, které nejen splní praktické potřeby, ale také vytvoří příjemné prostředí. 

Vhodné světlo do ložnice 

Pro začátek si musíme ujasnit, jaké od osvětlení do ložnice máme požadavky. Pokud do ložnice chodíme jen spát, výběr světla nemusí být až tak náročný a postačí nám klasické stropní světlo. Pokud však v ložnici trávíme více času, určitě je potřeba se zamyslet nad osvětlením doplňkovým. Kromě centrálního osvětlení se jistě budou hodit lampičky na noční stolky nebo stojací lampy jako elegantní doplněk vaší ložnice. 

Nejvhodnější vlastnosti pro osvětlení do ložnice 

  • Tlumené světlo - světlo by mělo být dostatečně tlumené, aby vytvářelo příjemnou atmosféru. Skvělou variantou jsou stmívatelná svítidla, díky nimž si intenzitu světla uzpůsobíme dle vlastních potřeb .
  • Teplá barva světla - ideální volbou je teplá bílá barva (přibližně 2700 K), která  nenarušuje proces usínání a samotný spánek. Přispívá příjemnému prostředí a pomáhá vytvořit pohodlí. Pro unavené oči je nejlepší variantou světlo s vysokým podílem červené složky, které se může podobat ohni. 
  • Funkční design - osvětlení by mělo splňovat estetické požadavky ložnice a tvořit dokonalý doplněk celkového interiéru. Mělo by však splňovat naše požadavky a tvořit harmonický dojem. 
  • Kombinace světelných zdrojů - kombinace různých typů osvětlení umožňuje vytvářet flexibilní osvětlení pro nejrůznější aktivity. 
  • Dálkové ovládání - možnost ovládání osvětlení nejen ze vstupu do ložnice, ale také z postele poskytuje pohodlnost a flexibilitu. 
  • Barevné možnosti - v případě potřeby či preference lze využít barevné osvětlení, kterého může být dosaženo pomocí LED pásků nebo chytrých světel s možností nastavení RGB barev.

Jaká světla můžeme v ložnici kombinovat?

  • Lustry a stropní svítidla - nejčastěji slouží jako centrální osvětlení. Centrální světlo může být jen jedno, které rozsvítí celou místnost, nebo může být použito více světelných zdrojů, které poskytnou rovnoměrné osvětlení. Lustry je ideální vybírat v případě, kdy máme v ložnici vyšší strop.  
  • Lampičky na noční stolky - tradičně se umísťují na noční stolky poblíž postelí. Mají za úkol poskytnout příjemné a útulné osvětlení pro čtení či relaxaci a zároveň jsou ideální dekorací, která zútulní celou místnost. 
  • Stojací lampy - umístit je můžeme na nejrůznější místa v ložnici. Slouží jako doplňkové osvětlení a mohou být použité k vytvoření intimní atmosféry. 
  • Nástěnná svítidla - mohou být instalována kdekoliv, kde je potřeba dodatečné osvětlení. 

Bodová světla - mohou se rozmístit po celém stropě, do podhledu či na jiná specifická místa v místnosti. Slouží k zaměření světla na konkrétní oblasti, skvěle se hodí například pro osvětlení prostoru před skříní nebo v šatně

Sdílet:

Autor

KrásnáLožnice

Kategorie

O spánku4
Povlečení62
Peřiny6
Matrace19
Postele9
Osvětlení3
Ostatní56

Novinky do Vaší schránky

Nechte si posílat novinky o krásné ložnici.

Mohlo by vás také zajímat

Osvětlení   |   28. Září 2017   |  Miroslav Bahenský

Černé saténové povlečení – luxus a elegance v ložnici

Černá barva může působit ponuře a smutně, nebo také elegantně a luxusně. Záleží, jakou k..

Číst více

Povlečení   |   25. Února 2016   |  

Zelené saténové povlečení – ideální volba do Vaší ložnice

Pro ložnice a tedy i povlečení je velmi vhodnou alternativou zelená, která působí uklidň..

Číst více