Cesta ke zdravému spánku začíná u matrace, jak ji vybrat?

Publikováno

25. Listopadu 2015

Čas čtení

4- 5 minut

Sdílet:

Kvalitní spánek je luxus, který by si měl dopřát každý. Zdraví je přeci na prvním místě. Nekvalitní spánek působí negativně na celý organismus, proto bychom ho neměli podceňovat. Může způsobovat bolest zad, vyčerpanost a mnoho dalších problémů. Přitom řešení může být často jednoduché – pořídit si vhodnou matraci, případně i rošt.

Kde takovou postel pořídit? Na trhu je nepřeberné množství možností, ale ne všechny jsou optimální. Například hypermarketům je lepší se vyhnout. Obvykle nenabízí matrace kvalitní, ale pouze základní typy matrací, které jsou, co nejlevnější na úkor kvality. Naopak specializované prodejny a studia zdravého spaní nabízí široký sortiment, se kterým vás seznámí kvalifikovaný personál. V některých prodejnách mají dokonce i nadstavbové služby, které jako zákazník oceníte.

Trochu netradičně k těmto službám přistoupila česká společnost Matraceno, která vyrábí matrace. Nabízí totiž možnost zapůjčení matrace až na pět dní, abyste si mohli vyzkoušet, jak se na matraci spí. Matraci navíc zapůjčí zcela zdarma a můžete si vyzkoušet hned několik typů. Jedná se o vstřícný krok vůči klientům, který nabízí pouze minimum prodejců.

Jak vybrat matraci?

Základem je, že nás matrace nesmí tlačit. Správně by se měla plně přizpůsobit lidskému tělu. Páteř by měla být při spánku v rovině, tomu napomáhá bodová elasticita matrace, díky které matrace ustupuje našemu tělu pouze v místech, kde na ní tlačí.

Aby se matrace přizpůsobila tělu, je důležité vybrat matraci se správnými zónami. Největší tlak naše tělo vyvíjí v bederní oblasti, k okrajům tlak slábne. Podle toho by měli být umístěné zóny s různou tvrdostí.

Důležitým faktorem, které je nutné brát v potaz je naše váha, podle které by se měla vybírat tvrdost matrace. Standardní stupně tvrdosti jsou od jedničky do pětky. Všeobecně lékaři doporučují spíše tvrdší matrace, konkrétně matrace s tvrdostí tři a vyšší. Přesto je tvrdost spíše individuálním kritériem při výběru. V žádném případě by se však neměla žádná část matrace propadat.

Matrace jsou k dostání v různých tloušťkách. Pouze podle tloušťky matrace však nelze vybírat. Záleží na vybraných materiálech a způsobu zpracování. Kvalita tedy nemusí nutně korespondovat s tloušťkou matrace.

Aby vše fungovalo tak, jak má, musí pod matrací být i vhodný rošt. Například polohovací a motorové rošty se hodí pro matrace s pěnovým jádrem, ale k pružinovým matracím se nehodí.

Proč právě tento typ matrace?

Jednotlivé vlastnosti matrací určuje zejména materiál a kvalita zpracování. Materiály mohou být přírodní nebo umělé. Každý materiál má svá specifika, která někomu mohou vyhovovat více, jinému méně. V následující části článku přiblížíme nejčastěji používané typy.

Pružiny (klasické, taštičkové)

Stálicí v nabídce jsou také matrace pružinové. Jedná se o tradiční matrace, které jsou tvořené pružinami. Tento typ už plně nevyhovuje standardům pro každodenní spaní, poslouží spíše pro příležitostné použití.

Pro každodenní spánek je vhodnější novější typ, u kterého jsou jednotlivé pružiny zašité do sáčků (taštiček) z textilie. Taštičky lépe rozkládají váhu těla a tím nabízí vyšší komfort při spánku. Ten mohou zajistit i různé zóny. Do různých částí matrace se vkládají taštičky, které obsahují pružiny o různých průměrech a tuhostech.

Výhodou pružinových matrací je jejich prodyšnost, která zamezuje tvorbě plísně, množení bakterií a roztočů.

Líné pěny

Hlavní výhodou matrací z líné pěny je, že tvrdost se mění v závislosti na teplotě a tlaku lidského těla. Tato vlastnost napomáhá rovnoměrnému rozložení hmotnosti těla, se kterým souvisí správná poloha při spánku. Matrace z líné jsou vhodné pro lidi, kteří mají problémy s bolestmi zad nebo proleženinami. Způsobují totiž pouze nepatrný protitlak, který nenarušuje krevní oběh.

Matrace z líné pěny se řadí mezi novinky na současném trhu. Jsou vyrobené viscoelastické polyuretanové pěny.

Studené pěny (HR)

Pružnost a elasticita, to jsou hlavní vlastnosti matrací ze studených pěn. Tato slova potvrzuje i jejich anglické označení – High Resilience (HR). Mezi ostatními materiály vyniká svou vzdušností a odvodem tepla. Tím zamezuje výskytu roztočů.

Latex

Bodová elasticita je jedním z důvodů, proč jsou latexové matrace stálicí na trhu. V případě, že latexovou matraci zkombinujete s lamelovým roštem, nabídne vám luxusní komfort pro váš spánek. Matrace ustoupí pouze v bodech, na které tělo působí tlak. Ostatní části matrace zůstanou bez deformace.

Latexové matrace se vyrábí ze směsi syntetického a přírodního kaučuku. Syntetický kaučuk je levnější, ale také méně kvalitní. Když si připlatíte, projeví se to na kvalitě.

Viscolatex

Jedná se o speciální materiál, který vychází z latexu a líné pěny. Také vlastnosti jsou podobné. Podobně jako tradiční latex se deformuje pouze v bodech, kde je matrace namáhána, ale navíc má tvarovou paměť. Díky této kombinaci dosáhnete při spánku maximální možné míry regenerace.

Vícehustotní latex

Mezi základní vlastnosti patří antibakteriální vlastnosti a poddajnost. Matrace je vyrobená ze dvou druhů latexu o různé hustotě. Horní vrstva má nižší hustotu a tím nabízí příjemnou měkkost matrace. Naopak vrstva spodní má hustotu vyšší a tvoří tuhou vrstvu, která zajišťuje podporu.

Sendvičové matrace

Nabízí kombinaci jednotlivých materiálů, které se v matracích vrství. Podle vybraných materiálů je možné matraci pořídit v různých cenových relacích. Podobně se od použitých materiálů odvíjí také vlastnosti, které matrace má.

Často se používají studené nebo líné pěny spolu s kokosovým vláknem, které je spojené latexem.

Majitelé těchto matrací oceňují tvarovou stálost a možnost volby mezi měkkou a tvrdou stranou matrace.

Bio pěny

Mezi přednosti bio pěnových matrací se řadí antibakteriální vlastnosti a vysoký obsah přírodních olejů. Na trhu s matracemi je tento materiál stále horkou novinkou, která nabízí alternativu šetrnou k životnímu prostředí.

Koňské žíně

Ano, dokonce i koňské žíně mohou být materiálem, který se využívá při výrobě matrací. Koňské žíně dodají matracím vzdušnost, schopnost odvádět vlhkost a zároveň získá matrace skvělou termoregulaci. Ne nadarmo se koňské žíně využívají v mnoha odvětvích už po staletí. Jedná se o lehký a vysoce kvalitní přírodní materiál, který dodá výrobkům řadu pozitivních vlastností.

 

Sdílet:

Novinky do Vaší schránky

Nechte si posílat novinky o krásné ložnici.

Mohlo by vás také zajímat

Matrace   |   29. Prosince 2023   |  KrásnáLožnice

Matrace a rošt jsou základem pro zdravý spánek

Matrace a rošt jsou základem pro zdravý spánek
Spánkem strávíme přibližně jednu t..

Číst více

Osvětlení   |   29. Prosince 2023   |  KrásnáLožnice

Jak vybrat ideální osvětlení pro vaši ložnici

Jak vybrat ideální osvětlení pro vaši ložnici  
Přestože ložnice slouží primárně ..

Číst více

Povlečení   |   29. Prosince 2023   |  KrásnáLožnice

Dokonalý vánoční dárek pro vaše blízké - jak vybrat vhodné luxusní povlečení, které si zamilují?

Dokonalý vánoční dárek pro vaše blízké - jak vybrat vhodné luxusní povlečení, které si z..

Číst více

O spánku   |   29. Prosince 2023   |  KrásnáLožnice

5 tipů, díky kterým bude vaše ložnice útulnější, než kdy dříve

5 tipů, díky kterým bude vaše ložnice útulnější, než kdy dříve
Ložnice je místo, ..

Číst více

Povlečení   |   20. Června 2022   |  Miroslav Bahenský

Luxusní povlečení z pleteniny má řadu výhod, víte o nich?

Bavlněné povlečení může být vyrobeno z tkanin nebo z pletenin. Znáte výhody pleteniny? J..

Číst více

Povlečení   |   09. Května 2022   |  Miroslav Bahenský

Trendy v povlečení pro moderní ložnice

Ložnice je místo, kde trávíme skoro 1/3 dne. Je důležité, aby nám v ní bylo příjemně, do..

Číst více