4 tipy jak si správně zařídit ložnici

Publikováno

29. Února 2016

Čas čtení

3- 4 minuty

Sdílet:

Ložnice má být dokonalou oázou klidu. Ne vždy to tak ovšem je. Často je ložnice velmi opomíjené místo. S našimi typy si snadno zařídíte ložnici tak, abyste se zde cítili bezpečně a příjemně. Abyste si zde skutečně odpočali, je důležité, aby místnost byla správně zařízená. Inspirací vám může být i tento článek.

Místnost, kde nabíráme síly po pracovním dni, kde sdílíme s partnerem intimní okamžiky a především, kde se oddáváme spánku, je pro většinu lidí velmi osobním prostředím. I proto by vybavení, barvy i doplňky měly přesně odpovídat našemu vkusu a našemu charakteru. Protože pokud se v ložnici nebudeme cítit dobře, nikdy si zde dostatečně neodpočineme.

Interiér ložnice musíme přizpůsobit především svým představám. Pokud si však nejste jistí, můžete využít některé z našich rad ohledně rozmístění nábytku, výběru barev, textilií či doplňků.

Rozmístění nábytku a úložné prostory

Nejdůležitější rozhodnutí se týká postele. Kam ji postavit tak, aby se v ní dokonale spalo a nic nás nerušilo. Čínské učení Feng Shui radí přirazit postel čelem ke zdi. Dále by neměla stát přímo proti dveřím nebo proti oknu. Také je důležité, aby se k posteli dalo dobře dostat z obou stran.

Takřka nezbytností jsou úložné prostory, protože nepořádek a neuspořádané věci vám příjemný spánek rozhodně nepřinesou. V případě, že nedisponujete oddělenou šatnou, je v ložnici nejlepší vestavěná velká skříň. Další možnou volbou na úložné prostory je postel, která jimi disponuje. Snadno zde schováte lůžkoviny. Pro zdraví a spánkovou hygienu to už ovšem úplně ideální volba není, protože se s úložným systémem pod postelí snižuje proudění vzduchu a nedochází k dostatečnému větrání . Ta poté nevydrží tak dlouho a navíc se mohou v posteli začít držet různí roztoči, se kterými určitě nikdo své lůžko sdílet nechce. Pokud nemusíte, volte raději postel na nožičkách.

Osvětlení vytvoří správnou atmosféru

V ložnici by nemělo chybět jedno centrální světlo, jako základ osvětlení celé místnosti. Z praktického hlediska doporučujeme umístit vypínač v blízkosti postele, pokud je to možné. Hlavní světlo by nemělo být jediným zdrojem světla. Další možností jsou stolní lampy na nočních stolcích, stojací lampa, u níž je možné regulovat intenzitu světla nebo různé druhy lišt, které se nainstalují do podhledů a dokáží dotvořit příjemnou a romantickou atmosféru. Velmi oblíbenou součástí ložnic jsou i svíčky, nejlépe ještě takové, které vydávají příjemnou vůni. Jsou nejen hezkým světelným zdrojem, ale i příjemnou dekorací.

Kvalitní postel a matrace, ale i ložní prádlo

je bezpochyby nejdůležitější součástí ložnice. Její výběr je velmi důležitý a každý by mu měl věnovat dostatek času. Matraci na postel je nutné vybírat podle váhy i výšky toho, kdo na ní bude ležet. Měla by být minimálně o 20 cm delší než je její uživatel. Vhodnou tvrdost poznáme podle toho, zda je páteř při ležení na boku v jedné vodorovné linii. V takovém případě, je tvrdost matrace ideální. I na dvoulůžko by měly přijít oddělené matrace, protože každý potřebuje odlišnou tvrdost. Ani výběr ložního prádla by se neměl podceňovat. Dnes je k dostání mnoho různých designů a materiálů. Vybírat tak můžete podle svého vkusu a představ. Mezi materiály volte takové, které mají pozitivní užitné vlastnosti. Nejoblíbenější zůstává stále bavlněné . Mezi takové patří např. saténové, jersey, damaškové, krepové či flanelové.

Detaily dotvoří výsledný efekt

Různé doplňky, barevné kombinace, , koberečky, obrazy a jiné dekorace jsou maličkosti, které dotvářejí celkový dojem místnosti. Osobitost interiéru mohou dodat zmíněné svíčky, stolní lampičky nebo zajímavá výmalba. V menší ložnici jsou ideální světlé barvy, do větších prostor můžete použít i tmavší. Tmavé barvy navozují pocit klidu a bezpečí a dobře působí na klidné usínání. Naopak nevhodné jsou příliš křiklavé barvy (oranžová, červená či sytě žlutá).  Podlaha může buď ladit se zbytkem vybavení interiéru, nebo kontrastovat. Je jedno, jestli bude sladěná s nábytkem nebo klidně i s barvou dveří.

Sdílet:

Novinky do Vaší schránky

Nechte si posílat novinky o krásné ložnici.

Mohlo by vás také zajímat

Matrace   |   29. Prosince 2023   |  KrásnáLožnice

Matrace a rošt jsou základem pro zdravý spánek

Matrace a rošt jsou základem pro zdravý spánek
Spánkem strávíme přibližně jednu t..

Číst více

Osvětlení   |   29. Prosince 2023   |  KrásnáLožnice

Jak vybrat ideální osvětlení pro vaši ložnici

Jak vybrat ideální osvětlení pro vaši ložnici  
Přestože ložnice slouží primárně ..

Číst více

Povlečení   |   29. Prosince 2023   |  KrásnáLožnice

Dokonalý vánoční dárek pro vaše blízké - jak vybrat vhodné luxusní povlečení, které si zamilují?

Dokonalý vánoční dárek pro vaše blízké - jak vybrat vhodné luxusní povlečení, které si z..

Číst více

O spánku   |   29. Prosince 2023   |  KrásnáLožnice

5 tipů, díky kterým bude vaše ložnice útulnější, než kdy dříve

5 tipů, díky kterým bude vaše ložnice útulnější, než kdy dříve
Ložnice je místo, ..

Číst více

Povlečení   |   20. Června 2022   |  Miroslav Bahenský

Luxusní povlečení z pleteniny má řadu výhod, víte o nich?

Bavlněné povlečení může být vyrobeno z tkanin nebo z pletenin. Znáte výhody pleteniny? J..

Číst více

Povlečení   |   09. Května 2022   |  Miroslav Bahenský

Trendy v povlečení pro moderní ložnice

Ložnice je místo, kde trávíme skoro 1/3 dne. Je důležité, aby nám v ní bylo příjemně, do..

Číst více