5 tipů, jak si vybrat správnou matraci

Publikováno

16. Září 2021

Čas čtení

2- 3 minuty

Sdílet:

Odborníci se shodují na tom, že na kvalitu spánku má vliv celá řada faktorů. Jedním z těch zcela zásadních, kromě volby kvalitního bavlněného povlečení, je výběr správné matrace, která se do značné míry podílí na tom, jestli se budete probouzet odpočatí a bez bolesti. Poradíme vám, jak vybrat kvalitní matraci, na které se vám bude spát lépe než kdy dříve. 

Na co se při výběru matrace zaměřit?

Při výběru matrace do je třeba zaměřit se hned na několik parametrů, ke kterým patří tvrdost i materiál . Jak tedy matraci vybrat?

Jaký jste spáč?

V první řadě si zodpovězte otázku, v jaké poloze nejraději spíte. V případě, že preferujete polohu na zádech, měli byste zvolit tvrdší matraci. V poloze na zádech je totiž váha těla rozložena rovnoměrně a tělo potřebuje stabilní oporu. Máte nejraději polohu na břiše? Ideální je zvolit středně tvrdou matraci. Skvělou volbou je matrace kombinující tvrdší a měkčí části, jež se dokonale přizpůsobí poloze vašeho těla. A jakou matraci zvolit, pokud spíte na boku? V tomto případě sáhněte po měkčí matraci, tvrdší matrace by totiž mohla omezovat váš krevní oběh. 

Preferujete měkčí, nebo tvrdší povrch?

Lidé se často ptají, jestli je lepší měkčí nebo tvrdší matrace. Někteří dokonce mají za to, že čím je matrace tvrdší, tím lepší. Není to však tak docela pravda. Neexistuje totiž jednotné pravidlo, jak tvrdou matraci zvolit, protože požadavky každého těla jsou jiné. Tvrdost byste měli volit jednak s ohledem na věk, na polohu, ve které spíte, na tělesnou hmotnost a v neposlední řadě na vaše osobní preference. Obvykle platí, že měkčí matrace jsou vhodné pro lidi s křehčí tělesnou konzistencí a ty, kteří preferují polohu na boku, tvrdší matrace jsou zase vhodnější pro osoby s vyšší váhou a také ty, kteří rádi spí na zádech. 

Chcete, aby netrpěla vaše krční páteř a záda?

Probouzíte se ráno s bolestmi zad nebo krční páteře? Pokud jste odpověděli kladně, doporučujeme zvolit zdravotní matraci. Kvalitní tvrdé matrace jsou vhodné pro lidi, kteří bojují s bolestmi ve spodní části zad. V případě, že máte problémy s kostmi a klouby, je ideální variantou trojdílná matrace, jednotlivé části matrace podporují konkrétní části těla a přizpůsobují se jejich hmotnosti i tvaru. 

Bojujete s alergií na prach nebo roztoče?

Trpíte alergiemi? V tomto případě zvolte kvalitní zdravotní matraci, jež nabízí ochranné technologie, které vás ochrání proti prachu a roztočům. Může se jednat například o stříbrná vlákna vyznačující se silnými antistatickými vlastnostmi nebo bambusová vlákna, která se pyšní řadou antibakteriálních účinků. 

Jak moc se v noci potíte? 

Také v případě, že se v noci potíte, je na místě zvolit matraci s obsahem přírodních nebo bambusových vláken či jiných materiálů s antibakteriálními vlastnostmi. Stříbrná vlákna jsou ceněná proto, že regulují tělesnou teplotu a bambusová vlákna absorbují čtyřikrát více vlhkosti než bavlna. K tomu si pořiďte i kvalitní bavlněné povlečení, třeba takové, které najdete u české značky Stella Ateliers. Díky použité 100% bavlně je dostatečně prodyšné a nebudete se pod ním tolik potit. Zároveň je příjemně měkké a hřejivé.

Sdílet:

Novinky do Vaší schránky

Nechte si posílat novinky o krásné ložnici.

Mohlo by vás také zajímat

Matrace   |   29. Prosince 2023   |  KrásnáLožnice

Matrace a rošt jsou základem pro zdravý spánek

Matrace a rošt jsou základem pro zdravý spánek
Spánkem strávíme přibližně jednu t..

Číst více

Osvětlení   |   29. Prosince 2023   |  KrásnáLožnice

Jak vybrat ideální osvětlení pro vaši ložnici

Jak vybrat ideální osvětlení pro vaši ložnici  
Přestože ložnice slouží primárně ..

Číst více

Povlečení   |   29. Prosince 2023   |  KrásnáLožnice

Dokonalý vánoční dárek pro vaše blízké - jak vybrat vhodné luxusní povlečení, které si zamilují?

Dokonalý vánoční dárek pro vaše blízké - jak vybrat vhodné luxusní povlečení, které si z..

Číst více

O spánku   |   29. Prosince 2023   |  KrásnáLožnice

5 tipů, díky kterým bude vaše ložnice útulnější, než kdy dříve

5 tipů, díky kterým bude vaše ložnice útulnější, než kdy dříve
Ložnice je místo, ..

Číst více

Povlečení   |   20. Června 2022   |  Miroslav Bahenský

Luxusní povlečení z pleteniny má řadu výhod, víte o nich?

Bavlněné povlečení může být vyrobeno z tkanin nebo z pletenin. Znáte výhody pleteniny? J..

Číst více

Povlečení   |   09. Května 2022   |  Miroslav Bahenský

Trendy v povlečení pro moderní ložnice

Ložnice je místo, kde trávíme skoro 1/3 dne. Je důležité, aby nám v ní bylo příjemně, do..

Číst více