Jaký polštář vybrat pro váš kvalitní spánek?

Publikováno

25. Srpna 2020

Čas čtení

3- 4 minuty

Sdílet:

Že pro spánek, po kterém se neprobudíte rozlámaní a unavení, je důležitá správná matrace a něco jako spánková hygiena, už je dnes obecně známé. Víte ale, že stejný vliv na kvalitu vašeho spánku má i polštář?

Pokud se chcete pravidelně probouzet plní energie, bez bolestí hlavy, krku a ramen, rovnou zapomeňte na dekorativní polštáře z rádoby pohodlných materiálů, které běžně spatříte v koutech velkých obchodů, kde vládnou bytové doplňky. Na křeslo, pohovku či jako dekorace jsou skvělé, do postele s očekáváním, že vám přinesou bezproblémový spánek, si je však neberte. K tomu jsou určené speciální  společně s komfortním povlečením, například českým luxusním povlečením Stella Ateliers. Kromě již zmíněného může nesprávně zvolený polštář způsobovat i nedobrovolné přerušování spánku či dokonce chrápání.

Důležitá je výška a tvrdost polštáře

Už víme, jak takový polštář nemá vypadat. Podle čeho ale vybírat ten, který vám padne? Jednou z důležitých indicií je poloha, v níž nejčastěji spíte. Pokud rádi usínáte na břiše, budou vám vyhovovat spíše měkčí a nižší polštáře. Spáči na boku a zádech naopak potřebují pevnější a vyšší polštáře, které poskytují lepší oporu jejich krčení páteři, ramenům a hlavě. Svoji roli hraje také matrace. Pokud preferujete měkčí matrace, vybírejte spíše z vyšších polštářů, které měkkost kompenzují.

Správný polštář se musí přizpůsobit vám, nikdy ne naopak

Klasické péřové polštáře už dnes příliš nefrčí. Oblíbenější jsou ty z modernějších materiálů, které mají anatomické vlastnosti a lépe se tak přizpůsobí tvaru vaší páteře a ramen. Tyto materiály se také lépe udržují (lze je prát), disponují lepšími tepelněizolačními vlastnostmi a jsou vhodné i pro alergiky.

Pocitově nejblíže k tradičnímu peří mají polštáře z polyesterového mikrovlákna, a to především tím, jak se na nich leží. Řadí se totiž mezi pevnější polštáře. Na rozdíl od péřových však zde nemusíte řešit problémy s roztoči. Můžete je také vesele prát.

Pokud hledáte velmi pohodlný polštář, který se perfektně přizpůsobí tvaru vašeho těla, sáhněte po paměťové (líné) pěně. Ta díky své pružnosti poskytuje optimální podporu vaší hlavě a krční páteři.  Spaní na takovém polštáři se pak obejde bez velkého převalování.

Přirozené zakřivení vašeho těla respektují také polštáře z materiálu Tempur. Ten reaguje na pohyby a tepelné změny v těle během spánku a přizpůsobuje se jim. Patří mezi měkčí polštáře.

Pro maximální pohodlí a velmi klidný spánek se skvěle hodí gelové polštáře. Jedná se o polštáře z již zmiňované paměťové pěny, která je však ještě doplněná měkkým gelem. Ten během spánku rozkládá tlak, kterým na polštář působí vašeho tělo, čímž mu výrazně ulevuje.

Ke kvalitnímu polštáři se nejlépe hodí bavlněné povlečení

Výběrem polštáře starost o něj nekončí. Je potřeba si ho důkladně vyzkoušet. Pokud například po několika dnech či týdnech zjistíte, že vám nevyhovuje a nespí se vám na něm dobře, doporučujeme přistoupit k výměně.

Velmi důležité je také správně zvolené povlečení a jeho pravidelné praní. Zůstávají na něm totiž nečistoty a zbytky kůže. Pokud jich je větší množství, ucpáváte si s nimi póry, což může mít negativní vliv na vaši pokožku.

Ideální variantou na polštář je bavlněné povlečení. Je hladké, a tudíž velmi příjemné na dotyk. Během praní, sušení a žehlení si drží svůj původní tvar a originální barvy. Zároveň je prodyšné, vaše pokožka tak může po celou noc dýchat.

Pokud nechcete sáhnout vedle, zvolte si luxusní bavlněné . Vyrábí se z luxusní egyptské Mako bavlny, která je velmi měkká a prodyšná. Dobře saje vlhkost, málokdy se vám tak stane, že se probudíte zpocení. I po letech praní a žehlení bude vypadat stále stejně dokonale.

Sdílet:

Novinky do Vaší schránky

Nechte si posílat novinky o krásné ložnici.

Mohlo by vás také zajímat

Ostatní   |   04. Října 2021   |  Miroslav Bahenský

Rady a tipy, jak se starat o polštáře a kdy pořídit nové

Asi nám dáte za pravdu, že má polštář na kvalitu spánku zásadní vliv. Důležitý však není..

Číst více

Peřiny   |   02. Února 2021   |  

3 tipy, jak vybrat správnou přikrývku na spaní

Lékaři a další odborníci se shodují na tom, že na kvalitu spánku má významný vliv celá ř..

Číst více

Ostatní   |   29. Května 2017   |  

Přemýšlíte, jak jemně oživit nebo pozměnit váš interiér? Vyzkoušejte obměnit povlaky na polštářcích

Chcete stylově upravit interiér vašeho domova, ale nechcete dělat žádné razantní změny? ..

Číst více

Peřiny   |   26. Července 2016   |  

Anatomické polštáře pro zdravý a klidný spánek

Anatomické polštáře se v posledních letech staly velmi populárními, a to u nejrůznějších..

Číst více

Peřiny   |   25. Září 2015   |  

Jak správně vybrat peřinu - druhy výplně

Spánek je velmi důležitou součástí dne, a proto bychom se měli postarat o to, aby se nám..

Číst více