Jak správně vybrat peřinu - druhy výplně

Publikováno

25. Září 2015

Čas čtení

3- 4 minuty

Sdílet:

Spánek je velmi důležitou součástí dne, a proto bychom se měli postarat o to, aby se nám spalo co nejlépe. Kvalitu spánku pak ovlivňuje kromě matrace či i volba peřiny. Jak ale vybrat peřinu, aby se vám pod ní leželo co nejlépe? V následujícím článku se pokusíme zodpovědět tuto otázku a přiblížíme si ty nejčastější materiály, které jsou k výrobě peřin používány.

Péřové peřiny

Ačkoliv jsou péřové deky méně časté než v minulosti, stále tvoří značnou část dnešní nabídky. Jejich výplň bývá vyrobena buďto z husího, či kachního peří. Husí peří je o něco kvalitnější, větší a zároveň má nejvyšší hodnotu takzvané plnivosti. Tedy poměru mezi pružností a rozpínavostí peří. Tato hodnota určuje jaký maximální objem je peří schopno zaujmout.

Peří však nedělíme pouze podle toho, z jakých ptáků pochází, nýbrž významnou roli hraje i rozdělení na peří prachové a poloprachové. Prachové peří má daleko lepší izolační vlastnosti. Jeho negativem je však fakt, že postupem času slehává. Aby se tomuto jevu alespoň částečně zabránilo, bývá do prachové peří přidáváno peří drobné, polopružné.

Ani údržba peří není příliš složitá. Po spaní bychom měli péřovou peřinu vyklepat a vyvětrat, aby se mezi částečně slehlé peří dostal vzduch, který výrazně ovlivňuje tepelně izolační vlastnosti. Co se týče čištění, tak si peří můžeme nechat vyčistit horkou párou ve speciálních čistírnách, či si peřinu vyprat doma v pračce. Je však prakticky nutné, aby pračka pojmula alespoň 6 kg prádla a velkou výhodou je integrovaná sušička. Péřovou peřinu je však možné sušit i na slunci. Zároveň bychom měli dbát na to, aby se na čištění peří nepoužívaly chemické prostředky.

Péřové deky pak můžeme rozdělit do tří základních kategorií – peřiny z peří, prachového peří a ze syntetického peří. První jmenovaná kategorie je poměrně levná, ale její nevýhodou jsou dlouhá, pevná pírka, která dokáží propíchnout i ten nejpevnější povlak. Prachové peří pak tímto problémem netrpí a zároveň je skvěle prodyšné, dobře izoluje a dokáže se přizpůsobit tvaru hlavy a těla. Proti prachovému peří však v mnoha případech může hovořit jeho cena, která je o něco vyšší. Můžete se ovšem rozhodnout pro kompromis, který představuje peří syntetické. To má prakticky stejné vlastnosti jako peří prachové (navíc s výhodou hypoalergenních vlastností), přičemž je asi o třetinu levnější.

Peřiny z dutého vlákna

Druhou, poněkud modernější, kategorií výplně peřin je umělé vlákno, jehož nejčastějším zástupcem je takzvané duté vlákno. Tyto peřiny jsou velmi lehké a nenáročné na údržbu. Zároveň si zde můžeme vybrat z více stupňů hřejivosti (na tento údaj je vhodné dát si při koupi pozor) – málo, středně a vysoce hřejivé. Často se můžeme setkat s peřinami, které jsou určený přímo na letní či zimní období, ale ani celoroční oboustranné peřiny nejsou žádnou vyjímkou. Svými vlastnostmi se peřiny plněné dutým vláknem velmi podobají péřovým dekám – mají skvělé tepelně izolační vlastnosti, přizpůsobí se vašemu tělu a zároveň nesléhají.

Peřiny z ovčí vlny

Ovčí vlna je jediným ze zde popsaných materiálů, který nemusí sednout úplně každému (pomineme-li alergiky). Jisté je to, že má skvělé výhřevné vlastnosti a schopnost odvádět vlhkost. Zároveň je velmi vhodná pro páry, jelikož se plně přizpůsobí tepelné teplotě, a tak nemusíte řešit, že každý z vás potřebuje jinak výhřevnou peřinu.

Velmi pozitivní je i vliv na pokožku, ovčí vlna totiž obsahuje keratin, lanolin a přírodní bílkovinu, čímž pokožku nejen zjemňuje, ale zároveň působí protizánětlivě. Díky odvádění vlhkosti je teplo pod peřinou „suché“, což má pozitivní dopad na svaly a klouby (pomáhá předcházet artróze, bolesti svalů a dalším neduhům). Asi největší nevýhoda ovčí vlny je fakt, že ji nemohou používat lidé alergičtí na roztoče či zvířecí srst. Poměrně náročné je i čištění, které musí být prováděno profesionály na chemické čištění těchto přikrývek. Na druhou stranu nemusí být deky z ovčí vlny čištěny vůbec často, jelikož mají samočistící schopnosti.

Ať se již rozhodnete pro peřinu péřovou, plněnou dutým vláknem, či z ovčí vlny, rozhodně ani v jednom případě chybu neuděláte.

Přikrývky můžete zakoupit na stellaateliers.cz.

Sdílet:

Novinky do Vaší schránky

Nechte si posílat novinky o krásné ložnici.

Mohlo by vás také zajímat

Ostatní   |   04. Října 2021   |  Miroslav Bahenský

Rady a tipy, jak se starat o polštáře a kdy pořídit nové

Asi nám dáte za pravdu, že má polštář na kvalitu spánku zásadní vliv. Důležitý však není..

Číst více

Peřiny   |   02. Února 2021   |  

3 tipy, jak vybrat správnou přikrývku na spaní

Lékaři a další odborníci se shodují na tom, že na kvalitu spánku má významný vliv celá ř..

Číst více

Peřiny   |   25. Srpna 2020   |  

Jaký polštář vybrat pro váš kvalitní spánek?

Že pro spánek, po kterém se neprobudíte rozlámaní a unavení, je důležitá správná matrace..

Číst více

Ostatní   |   29. Května 2017   |  

Přemýšlíte, jak jemně oživit nebo pozměnit váš interiér? Vyzkoušejte obměnit povlaky na polštářcích

Chcete stylově upravit interiér vašeho domova, ale nechcete dělat žádné razantní změny? ..

Číst více

Peřiny   |   26. Července 2016   |  

Anatomické polštáře pro zdravý a klidný spánek

Anatomické polštáře se v posledních letech staly velmi populárními, a to u nejrůznějších..

Číst více