Jak se orientovat v nabídce povlečení a jak vybrat to správné?

Publikováno

31. Května 2015

Čas čtení

3- 4 minuty

Sdílet:

Každý touží po kvalitním spánku a příjemném odpočinku. Správná postel a matrace jsou pouze základ, důležité je také pořízení správného ložního prádla. Většinou se při výběru ložního prádla rozhodujeme dle designu nebo zařízení ložnice. Bohužel nevěnujeme přílišnou pozornost  funkčnosti materiálu, který rozhoduje o kvalitě spánku.

Funkčnost materiálu

Abyste si vybrali správné ložní prádlo, nedbejte pouze na to, jak je materiál příjemný na dotek. U ložního prádla je důležitá i funkčnost během spaní. Na trhu lze například koupit materiál vhodný do ročního období, v zimě zahřeje a v létě příjemně chladí. Důležitá je i volba materiálu, trpíte-li nějakou alergií, nebo jste-li citlivější na některý materiál.

Nemáte přehled o nabídce materiálů? Nechte se inspirovat, rádi Vám poradíme

Bavlna

Bavlněné ložní prádlo je velmi oblíbené a nejvíce rozšířené. Má totiž unikátní vlastnost pro kontakt s lidskou pokožkou. Každý ocení jemný a hladký materiál, který je zároveň velmi prodyšný. I přes časté praní si zachovává stálý tvar i vzhled. Ložní prádlo z bavlny se vyrábí v nejrůznějších vzorech a barvách.

Mako bavlna

Povlečení z mako bavlny je vyrobeno z kvalitní egyptské bavlny.

Polybavlna

Polybavlněné povlečení je vyrobeno ze směsi materiálů-  35 %  bavlna a 65 % polyester. Tato kombinace materiálů posiluje funkční vlastnosti ložního prádla. Povlečení je velmi lehké, snadno si poradí s vlhkostí a tak je vhodné pro alergiky. Rychle schne a nemusí se žehlit.

Satén

Bavlněný satén poskytuje luxus již na první pohled. Je vyrobeno z extra kvalitní bavlněné příze. Látka při výrobě prochází procesem mercerizování, ten propůjčuje přízi trvalý lesk a chladivý omak. Dokáže se přizpůsobit počasí- v zimě zahřeje a v létě ochladí. Satén je velmi pevný, stálý a lze jej pořídit v nežehlivé úpravě.

Údržba tohoto materiálu je poněkud náročnější. Ložní prádlo je vhodné prát naruby a při volbě teploty se řídit pokyny od výrobce. Výrazný lesk u varianty z polyesteru je nutné náležitě udržovat. 

Makosatén

Patří mezi nejjemnější materiály, do kterých se můžete zahalit. Od saténu se liší zpracováním příze. Má příznivé tepelné izolační vlastnosti. Je velmi hladký, měkký, prodyšný o zaručuje dlouhou životnost.

Jersey

Něco mezi lehkou až střední pleteninou. Vyrobeno ze 100%  mako- bavlny, která je zárukou kvality. Je velmi prodyšný a působí tak příjemně na pokožku. Materál je nemačkavý a zaručuje eleganci bez žehlení.

Damašek

Ložní prádlo z damašku budete rozhodně milovat. Speciální systém tkaní způsobí velmi výrazné vzory. Okraje jsou hrubé a postupně přecházejí v kontrastní světlý nebo tmavý povrch. Spíte-li v tomto povlečení, dýchne na Vás nostalgie dávných časů. Je velmi odolné a pevné.

Žakár

Při výrobě se žákáru se užívá speciální technologie vetkané látky. Tato úpravu umožňuje oboustranné použití ložního prádla. Krásné vetkané vzory, při užívání, neztrácejí barevnost ani svůj tvar.

Brokát

Bohatě vzorovaná tkanina, obvykle se třpytivými nitěmi je poněkud těžká.

Přírodní len

Povlečení je vyrobeno z přírodního materiálu bez úpravy jeho chemické struktury. Při dotyku působí studeně, avšak má velmi hřejivý efekt. Je vhodný pro zimní období. Povlečení je pevné, dlouho vydrží a snadno se udržuje. Rádo se mačká, proto působí nedbalou elegancí.

Krepu

U tohoto povlečení oceníte velkou odolnost a snadnou údržbu. Rychle schne a nevyžaduje žehlení. Při kontaktu však nepůsobí až tak příjemně.

Flanel

Je velmi hebký a hřejivý. Tato hustě tkaná těžší látka je vyrobena ze 100% bavlny a dále upravována česáním. Na dotek cítíte na flanelu jemný chlup. Aby působil měkkým dojmem,  je nutná náročnější údržba. 

Mikrovlákno

Jde o velmi jemnou látku, se kterou se budete rádi mazlit. Po častém praní si zachovává nádherné barvy. Dokáže se přizpůsobit počasí během roku, což znamená, že v létě ochladí, zatímco v zimě zahřeje. Snadno se udržuje, neboť je rychleschnoucí, nemačká se a tak nevyžaduje žehlení.

 

 

Sdílet:

Novinky do Vaší schránky

Nechte si posílat novinky o krásné ložnici.

Mohlo by vás také zajímat

Povlečení   |   29. Prosince 2023   |  KrásnáLožnice

Dokonalý vánoční dárek pro vaše blízké - jak vybrat vhodné luxusní povlečení, které si zamilují?

Dokonalý vánoční dárek pro vaše blízké - jak vybrat vhodné luxusní povlečení, které si z..

Číst více

Povlečení   |   20. Června 2022   |  Miroslav Bahenský

Luxusní povlečení z pleteniny má řadu výhod, víte o nich?

Bavlněné povlečení může být vyrobeno z tkanin nebo z pletenin. Znáte výhody pleteniny? J..

Číst více

Povlečení   |   09. Května 2022   |  Miroslav Bahenský

Trendy v povlečení pro moderní ložnice

Ložnice je místo, kde trávíme skoro 1/3 dne. Je důležité, aby nám v ní bylo příjemně, do..

Číst více

Ostatní   |   04. Března 2022   |  

Trendy v ložnici pro rok 2022

Chcete, aby se vám v ložnici nejen skvěle spalo, ale také aby odpovídala posledním trend..

Číst více

Povlečení   |   11. Ledna 2022   |  Miroslav Bahenský

Máte rádi luxus? Dopřejte si ho i v posteli

Být náročný znamená chtít kvalitu. To zahrnuje nejen kvalitní jídlo, nábytek nebo automo..

Číst více

Povlečení   |   06. Prosince 2021   |  Miroslav Bahenský

Jaký je rozdíl mezi povlečením z klasické a BIO bavlny?

Snižování ekologické zátěže planety je čím dál více skloňovaným tématem, a proto se i v ..

Číst více