Jak se orientovat v nabídce masivních postelí a jak vybrat tu správnou?

Publikováno

20. Dubna 2015

Čas čtení

3- 4 minuty

Sdílet:

Když se řekne „nábytek v ložnici“, tak si pravděpodobně každý vybaví tu jedinou věc, bez které není ložnice ložnicí. Ano, na mysli máme postel. Jedná se o velmi důležitý kousek nábytku, který by měl být vybírán s velkou dávkou pečlivostí. Přeci jen na ní budete trávit několik hodin denně. Proto se při jejím výběru zaměřte na následující aspekty: její kvalitu, design a samozřejmě na zdravotní účinky. Dalšími důležitými charakteristikami každé dobré postele jsou pevnost a nosnost.

Jak velkou postel si pořídit?

Často řešeným dilematem bývá to, jak velkou postel si máme pořídit. Velikosti jsou vždy uváděny v rozměrech její ložné plochy, což je v překladu rozměr jedné, popřípadě dvou matrací. Šířka matrace pro jednu osobu by měla být alespoň 80 cm, nicméně ideál je 90 cm. Jestliže si chcete dopřát maximální komfort, dejte zelenou matraci se šířkou 100 cm. Délka postele by měla být opět ideálně o 10-20 cm delší, než je výška dané osoby, která si na ní bude užívat luxusního spánku. Důležitým údajem, který stojí také za zvážení je výška horní hrany bočnice, která udává výšku ložné plochy. K správné výšce bočnice musíte připočítat také horní přesah matrace, který je odvozen od výšky matrace a na nastavení patky, která drží rošt. Velkou nevýhodou právě u nízkých postelí je fakt, že neumožňují pohodlné vstávání z nich. To je velký problém pro zejména zdravotně znevýhodněné zákazníky nebo také i starší lidi. Velkou výhodou výše položených bočnic je i větší úložný prostor pod postelí a mnohem snadnější úklid.

Z jakého materiálu by postel měla být?

Tím nejlepším materiálem pro výrobu postele je rozhodně masivní dřevo. Kromě toho, že umožňuje přizpůsobení tvaru a rozměru požadavkům každého zákazníka, je postel z masivu také velmi praktická na údržbu. Nicméně se jedná také o tradiční a 100% přírodní materiál, který už mluví sám za sebe. Další výhodou je také fakt, že je možné každé dřevo (tedy i masiv) mořit až do patnácti odstínů, takže máte na výběr z opravdu široké nabídky nejrůznějších zajímavých odstínů. Rozhodně se nedoporučuje pořizovat si postel z dýhy, která je sice mnohem levnější než masiv, ale je zde použito velmi tenké vrstvy z masivního dřeva, která sice na první pohled působí masivním dojmem, nicméně její vnitřní část je vyrobena z dřevotřísky, což poznáte v mnoha situacích. Dýha se velmi hodí pro výrobu skříní, skříněk, také nočních stolů a ostatního nábytku, který nebude nijak zatěžován. To samé platí také pro smrk, borovici a další méně husté dřevěné materiály, které jsou naopak vhodné například pro výrobu dětských postelí, kde je nosnost o poznání nižší, než je tomu u postelí pro dospělé. Jestliže si přejte pořídit kvalitní postel, která vás zaručeně přežije, rozhodně vsaďte na kvalitní tvrdé dřevo spolu s kvalitním kováním. Rozhodně nebudete litovat.

Druh dřeva, který bude použit na výrobu postele, je určitě prioritní, nicméně je také určujícím znakem jeho tloušťka. Za ideál můžeme považovat tloušťku 27 mm, optimální je ovšem 40 mm.

                              Tvrdost dřevin podle Brinella:                     Relativní tvrdost v %

Smrk                                   1,6                                                                    42

Borovice                              1,8                                                                    48

Jasan                                   3,8                                                                    97

Buk                                     3,8                                                                    97         

Dub                                     3,9                                                                    100

Samotné provedení postele

Velikost postele a použitý materiál na její výrobu je při výběru tím nejdůležitějším faktorem, podle kterého se mnozí rozhodují, protože se jedná o ukazatele kvalitního a zdravého spánku.

Jestliže jste vlastníky prostorově malé ložnice, dejte si pozor na postele s vysokým předním čelem, které může celkem dost omezit přístup do postele právě v malých prostorech. Kromě toho také vysoké čelo většinou omezuje i prostor pro nohy.

Postel a úložný prostor

Přejete si mít pod svou postelí dostatečný úložný prostor? Ano, z praktického hlediska se jedná možná o rozumnou volbu. Nicméně pro zdraví a spánkovou hygienu už nikoli. Úložné prostory pod postelí totiž výrazně snižují proudění vzduchu pod postelí, a tudíž nedochází k dostatečnému provětrání matrace. Což následně vede k citelnému snížení její životnosti a napomáhá k výskytu nepříjemných roztočů, které asi nikdo v posteli mít nechceme. Pokud si tedy můžete vybrat, raději dejte zelenou posteli bez úložných prostorů, tedy na nožkách.

Nosnost postele

Jedním z těch nejdůležitějších a klíčových faktorů kvalitní postele je její nosnost. Ve velké většině zákazníci zapomínají na to, že se nejedná výhradně jen o váhu osoby, která bude postel obývat. Je potřeba také započítat váhu matrace, společně s roštem a lůžkovinou, které mohou dohromady dělat až 20 kg! Proto je potřeba si vždy připočíst něco navíc, abyste měli dostatečnou rezervu. Zrovna v tomto případě neplatí pravidlo, že méně je více.

Kování a výškově nastavitelné patky

Nesmíme zapomenout na další důležitý prvek, kterým je spojovací kování a výškově stavitelné patky. Ty jsou důležité pro nastavování výšky ložné plochy podle výšky matrace, roštu a také podle individuálních požadavků zákazníků.

Sdílet:

Novinky do Vaší schránky

Nechte si posílat novinky o krásné ložnici.

Mohlo by vás také zajímat

Ostatní   |   16. Září 2021   |  KrásnáLožnice

5 tipů, jak si vybrat správnou matraci

Odborníci se shodují na tom, že na kvalitu spánku má vliv celá řada faktorů. Jedním z tě..

Číst více

Ostatní   |   30. Června 2020   |  KrásnáLožnice

Chrániče matrací jsou vhodné pro zachování hygieny lůžka

Postel je na první pohled čistým a nadýchaným místem, kde se cítíme pohodlně a v bezpečí..

Číst více

Postele   |   20. Května 2020   |  KrásnáLožnice

Jak správně pečovat o matraci?

Souhlasíte s tím, že je kvalitní spánek základem celého dne? Jeho kvalitu může vylepšit ..

Číst více

Ostatní   |   26. Listopadu 2019   |  

5 skvělých tipů pro malou ložnici

Bojujete s nedostatkem prostoru v malé ložnici? Nevíte, jak vše uspořádat tak, abyste se..

Číst více

Ostatní   |   29. Února 2016   |  

4 tipy jak si správně zařídit ložnici

Ložnice má být dokonalou oázou klidu. Ne vždy to tak ovšem je. Často je ložnice velmi op..

Číst více

Postele   |   29. Prosince 2015   |  

Zimní kolekce saténového povlečení Stella-Ateliers pro rok 2015

Barevné listí je už schované pod sněhovou pokrývkou, turisté míří na zasněžené sjezdovky..

Číst více