Rozdělení saténového povlečení podle zpracování příze

Publikováno

29. Ledna 2016

Čas čtení

3- 4 minuty

Sdílet:

Chcete dokonalý odpočinek po náročném pracovním dni? A co se večer uložit mezi luxusní saténové povlečení a užívat si ten hebký a jemný materiál? Satén je skvělý materiál, který se hodí po celý rok. Může se chlubit termoregulačními vlastnostmi, takže v létě chladí a v zimě zase hřeje. Možná vás také zajímá, z čeho se saténové povlečení vlastně vyrábí. Příze se získává z bavlny, nejčastěji ze 100 % čisté česané egyptské Mako bavlny. Ta patří mezi nejlepší bavlny, které jsou na trhu dostupné. Dnes je nabízen skutečně široký výběr saténového povlečení, tak, aby si mohl vybrat každý podle svého vkusu. K dispozici jsou i různá provedení, např. nežehlivá úprava pro ty, kdo na žehlení nemají čas nebo chuť.

Saténové povlečení může mít doma každý. Výběr je skutečně široký, jakékoliv barvy, vzory i rozměry. Bílé, šedé, modré, zelené, červené, žluté… nebo různé barevné kombinace.Od tradičních designů po originální vzory. Od klasických rozměrů, po prodloužené až francouzské.

A z jakých saténových přízí můžete vybírat?

Dělení saténových materiálů podle zpracování příze

Všechno saténové povlečení je vyráběno jen z těch nejkvalitnějších materiálů, které se dělí podle způsobu zpracování příze na:

  • Mako-satén,
  • bavlněný satén,
  • jednobarevný Mako satén UNI
  • a švýcarský Premium satén.

Mako-satén

Název Mako-satén neoznačuje materiál, jak se často lidé mylně domnívají, ale jedná o způsob zpracování příze. Je to bavlnářská tkanina o malé hmotnosti a velké hustotě, která vyniká hladkým a lesklým povrchem, je tkaná v atlasové vazbě z jemných česaných přízi vyrobených z jakostních druhů dlouhovláknité egyptské bavlny.

Přesto, že je Mako-satén velmi jemný, nemusíte se bát, že nic nevydrží. Jedná se o velmi pevný materiál, který svou odolnost získává procesem mercerování, což je proces při kterém nejen že se materiál velmi zpevní, ale navíc se i zafixuje barva v látce a povlečení vám praním jen tak nevybledne a bude stále stejně krásné. Mako-satén má mnohé specifické vlastnosti (nezaměnitelný lesk, hebkost, dlouhou životnost, výborné termoregulační schopnosti, krásně saje a je prodyšné).

Bavlněný satén

Luxusní povlečení z bavlněného saténu vám dodá pocit, jako byste spali v královských peřinách. Všechno povlečení z tohoto materiálu je špičkové kvality. Nejčastěji se pro jeho výrobu používá 100 % česaná egyptská bavlna, která je tkaná v atlasové vazbě. O kvalitě vás také přesvědčí vysoká gramáž, která dosahuje na 120 g/m2. Protože tato příze neprochází procesem mercerace, je levnější než ostatní materiály uvedené v tomto článku.

Jednobarevný mako satén UNI

Elegantní a krásný. Jednobarevné vzory tohoto povlečení vám dokonale zapadnou do vašeho interiéru. Stačí si jen vybrat svou barvu. Protože je jednobarevné saténové povlečení velmi dekorativní, je možné ho snadno kombinovat s dalším textilem, například závěsy. Jednobarevné saténové povlečení UNI je také mercerováno, takže i zde máte zajištěnou velkou odolnost a stálost barev. Sladké sny vás čekají každý den.

Švýcarský Premium satén

Exkluzivní a luxusní. To jsou pojmy, které se velmi hodí ve spojení se švýcarským saténem prémiové kvality. Na jeho výrobu se využívá jen nejjemnější příze, která se vyrábí ze 100 % česané egyptské Mako bavlny. Vlákna jsou speciálně řezaná a velmi jemná, hebká a zároveň pevná. Je to povlečení, ve kterém je radost se probouzet.

Pojmy:

ATLASOVÁ VAZBA – Jedná se o jednu ze tří základních vazeb tkanin. Snadno se pozná podle lesklého vzhledu a hedvábným pocitem při dotyku. Bývá velmi hustá.

MERCERACE – Způsob úpravy bavlněných textilií. Po procesu mercerace jsou výrobky více pevné a jsou stálobarevné. Zároveň získávají lesk podobný hedvábí, a na dotyk jsou velmi příjemné.

BAVLNA – Pro výrobu textilního vlákna je plod Bavlníku tou nejdůležitější plodinou. Výrobky jsou velmi příjemné a vynikají značnou savostí a odvodem vlhkosti, například potu. To je také jeden z hlavních důvodů, proč je bavlna tolik oblíbenou i na výrobu lůžkovin. Dnes se v tomto oboru nejvíce používá egyptská bavlna.

MAKO – BAVLNA – Jedná se o obecný název pro jakostní hornoegyptskou bavlnu, která má délku vlákna 30 až 34 mm. Využívá se k výrobě vysoce jakostních bavlnářských tkanin.

Fotogalerie saténového povlečení

Sdílet:

Novinky do Vaší schránky

Nechte si posílat novinky o krásné ložnici.

Mohlo by vás také zajímat

Povlečení   |   29. Prosince 2023   |  KrásnáLožnice

Dokonalý vánoční dárek pro vaše blízké - jak vybrat vhodné luxusní povlečení, které si zamilují?

Dokonalý vánoční dárek pro vaše blízké - jak vybrat vhodné luxusní povlečení, které si z..

Číst více

Povlečení   |   20. Června 2022   |  Miroslav Bahenský

Luxusní povlečení z pleteniny má řadu výhod, víte o nich?

Bavlněné povlečení může být vyrobeno z tkanin nebo z pletenin. Znáte výhody pleteniny? J..

Číst více

Povlečení   |   09. Května 2022   |  Miroslav Bahenský

Trendy v povlečení pro moderní ložnice

Ložnice je místo, kde trávíme skoro 1/3 dne. Je důležité, aby nám v ní bylo příjemně, do..

Číst více

Ostatní   |   04. Března 2022   |  

Trendy v ložnici pro rok 2022

Chcete, aby se vám v ložnici nejen skvěle spalo, ale také aby odpovídala posledním trend..

Číst více

Povlečení   |   11. Ledna 2022   |  Miroslav Bahenský

Máte rádi luxus? Dopřejte si ho i v posteli

Být náročný znamená chtít kvalitu. To zahrnuje nejen kvalitní jídlo, nábytek nebo automo..

Číst více

Povlečení   |   06. Prosince 2021   |  Miroslav Bahenský

Jaký je rozdíl mezi povlečením z klasické a BIO bavlny?

Snižování ekologické zátěže planety je čím dál více skloňovaným tématem, a proto se i v ..

Číst více